Тортата е много калорична, но съставките са хранителни и здравословни.
Ако се ограничите само до 100-200 гр и не бъдете лакомници, всичко ще е в рамките на нормалното.
Тортата няма захар и оцветители.
Изцяло с натурални съставки.
Без мляко и без глутен.
Необходими продукти
За блата:
- 100 г суров бадем (накиснат във вода от предната вечер)
- 50 г сурово слънчогледово семе
- 100 г сушени фурми без костилка
- 50 г слънчогледов тахан
- 20 г какао
- 10 г рожково брашно
- 10 г кокосови стърготини
За крема:
- 150 г сурово кашу (накиснато във вода от предната вечер)
- 250 г банани
- стевия на вкус
Начин на приготвяне:
- Бадемите, фурмите и слънчогледовите семки се смилат в кухненски робот. Ако нямате такъв - нарежете на ситно фурмите и бадемите, счукайте слънчогледовите семки и разбъркайте добре.
- Към сместа от ядки се прибавя какаото, рожковото брашно и таханът. Разбъркайте добре - ще получите гъста и лепкава смес.
- Поръсете дъното на широка и плоска чиния с кокосови стърготини.
- Разстелете отгоре суровия блат, така че да бъде равномерен. Направете малки стени. Целта е да се получи "паничка" от блата, в която да се излее крема.
- За крема: пасирайте бананите с кашуто и малко вода + стевия на вкус.
- Изсипете крема върху блата, така че да прелее над стените и да се стече по тях.
- Поръсете с 20 г кокосови стърготини.
- Украсете с ядки и плодове по избор (аз използвах стафиди и кашу). За контраст поръсих по края с какао през ситна цедка.
- Сложете тортата в хладилник - задължително се консумира студена, след като продуктите стегнат. Крема е мек, тъй като няма нищо, което да го стегне, но блатът е твърд и се създава приятен контраст.
Браво, РОНИ!!! Вдъхнови ме, но бих искала да разбера , хрумва ли ти как може да се увеличи количеството на протеините за тази рецепта, тъй като аз се храня според Зонта и трябва да имам баланс м/у протеин и въглехидрат в пропорция 1:1 или 0,75 П :1 В ?
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) да споделиш резултата!
ОтговорИзтриванеЗа да увеличиш белтъка, можеш да подбереш ядки с по-високо белтъчно съдържание, и ако ядеш млечни продукти, да направиш крема с извара :)